Ünnepi mákos guba kalácsból, sütőben

Vannak desszertek, amik összefonódnak az ünnepekkel, a gyerekkorral és a konyhából áradó illatokkal. A mákos guba pont ilyen: klasszikus, nosztalgikus és otthonos. De mi lenne, ha egy kicsit újragondolnánk? Ha nem kifliből, hanem puha, szaftos kalácsból készítenénk el, méghozzá sütőben sütve, elegáns formában tálalva? Ez a változat nemcsak finomabb, hanem sokkal ünnepibb is – igazi karácsonyi finálé.

Alapötlet és inspiráció

A klasszikus mákos guba talán mindenkinek ismerős: szikkadt kiflidarabok, tejbe áztatva, bőven megszórva mákkal. De mi lenne, ha ezt a megszokott változatot egy kicsit „felnőttesebbé” tennénk? A kalács használata nemcsak textúrában ad többet – sokkal krémesebb, lágyabb lesz tőle az egész desszert –, de vizuálisan is sokkal szebb és hívogatóbb. Egy szelet ebből a sütőben sült változatból akár az ünnepi menü méltó lezárása is lehet.

Az inspiráció részben a német-osztrák desszertvilágból jött: a gőzgombóc, a Mohnstrudel vagy akár a vaníliasodóval tálalt mákos desszertek mind közelebb hozták ezt az ötletet. Ez a recept azoknak szól, akik szeretik a hagyományokat, de nyitottak az új ötletekre – és persze mindenkinek, aki szeretné elkápráztatni a vendégeit egy otthonos, mégis különleges édességgel.

Hozzávalók listája

Ehhez a recepthez néhány alapanyagra lesz szükséged, amit szinte biztos, hogy beszerezhetsz a közeli boltban – vagy már eleve van otthon:

  • kb. 250–300 g kalács (lehet szikkadt is, házi vagy bolti)
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 3 tojás
  • 1 vaníliarúd vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4–5 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 10 dkg darált mák
  • 2 marék mazsola (opcionális)
  • 5 dkg vaj a forma kikenéséhez és a tetejére
  • porcukor a tálaláshoz

Elkészítés lépései

Előkészítés

Először is készítsd elő a kalácsot: szeleteld fel, majd vágd nagyobb kockákra vagy csíkokra. Ha friss, érdemes pár órára kiszárítani, hogy jobban beszívja a folyadékot.

Tejes-tojásos keverék

Egy lábasban melegítsd össze a tejet, a tejszínt, a cukrot, a vaníliát és a citromhéjat. Ne forrald, csak legyen jó meleg. Keverd hozzá a felvert tojásokat, de ügyelj rá, hogy ne legyen túl forró, nehogy a tojás kicsapódjon.

Összeállítás

Egy nagyobb tűzálló tálat vagy sütőformát vajazz ki alaposan. Rakd bele a kalácsdarabokat rétegezve, minden rétegre szórj egy adag darált mákot és mazsolát, ha használod. Ha kész vagy, öntsd nyakon az egészet a tejes keverékkel. Kicsit nyomkodd le, hogy mindenhol jól átjárja a folyadék.

Sütés

180 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 30–40 percig, amíg a teteje szépen megpirul, a közepe pedig átsül, de nem szárad ki. Ha túl gyorsan pirulna, takard le fóliával a sütés második felére.

Tálalás

A legjobb melegen vagy langyosan, frissen porcukorral megszórva. Extra élményként kínálhatsz mellé vaníliasodót vagy egy adag tejszínhabot is – ez már csak hab a tortán!

Tippek, variációk

Ez a recept szabadon alakítható a kedved szerint. Ha nincs kéznél kalács, simán használhatsz brióst vagy akár kiflit is – bár az utóbbi kevésbé lesz szaftos. Az ízesítésnél nyugodtan lehet kreatívnak lenni: egy kevés rum, narancshéj vagy akár egy csipet fahéj még különlegesebbé teheti.

Laktózérzékenyek használhatnak növényi tejet és tejszínt, illetve laktózmentes vajat. Gluténmentes változatban válassz gluténmentes kalácsot vagy péksüteményt. A desszert egyébként előre is elkészíthető: jól újramelegíthető, akár sütőben, akár mikróban.

Ez a mákos guba nem csupán egy desszert – sokkal inkább egy élmény. Ahogy az illatok belengik a konyhát, a forró, szaftos falatok pedig felidézik az ünnepek békéjét, szinte észrevétlenül válik hagyománnyá. A recept egyszerre nosztalgikus és friss, meghitt és kreatív. Ha idén karácsonykor valami újat szeretnél kipróbálni, de nem szeretnél eltávolodni a gyökerektől, akkor ez a sütőben sült, kalácsos változat neked való. Próbáld ki – és nyugodtan adj hozzá saját csavart is!