A nyár egyik igazi kincse a cukkini – sokan nem is tudják, milyen sokféleképpen lehet felhasználni ezt a szerény zöldséget. Ha neked is terem a kertedben, vagy csak szeretsz szezonális alapanyagokkal főzni, akkor ez a recept igazi telitalálat. A klasszikus tócsnit egy kicsit újragondolva készítjük el: nem olajban sütjük, hanem a sütőben, egy nagy lepény formájában. Egyszerű, finom és jól variálható – igazi nyári jolly joker!
A recept előnyei és különlegessége
Ez a cukkinis tócsni több szempontból is kiemelkedik a klasszikus verziók közül. Először is: sütőben készül, tehát kevesebb zsiradékot használunk, nincs olajszag, és nem kell mellette állni, míg minden darab átsül. Másrészt óriástócsni formában sütjük meg, egy nagy tepsi lepényként, így sokkal gyorsabb az elkészítése – csak egy nagy adag, amit szeletelhetsz, mint egy pizzát. Végül pedig ez egy alaprecept, amit bátran személyre szabhatsz: adhatsz hozzá sajtot, fűszereket, vagy akár más zöldséget is.
Hozzávalók
Az alábbi mennyiség egy nagy, sütőtepsire elegendő adagot ad:
- 2 közepes cukkini (kb. 500–600 g)
- 2 tojás
- 4 evőkanál liszt (búza vagy alternatív liszt, lásd tippek)
- 1 teáskanál só
- Frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1–2 gerezd fokhagyma (reszelve vagy zúzva)
- (opcionálisan: aprított petrezselyem, kapor, reszelt sajt, chilipehely stb.)
Elkészítés lépései
- A cukkinit reszeld le, majd szórd meg sóval, és hagyd állni 10–15 percet, hogy levet eresszen.
- Alaposan nyomkodd ki a levét – ez nagyon fontos, hogy ne legyen vizes a tócsni.
- Egy nagy tálban keverd össze a tojásokat, lisztet, borsot, fokhagymát és az esetleges plusz hozzávalókat, majd add hozzá a kinyomkodott cukkinit.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire simítsd ki a masszát, kb. fél–egy centi vastagon, egy nagy lepény formájában.
- Süsd 200 °C-ra előmelegített sütőben 30–40 percig, míg a széle ropogós, a teteje pedig enyhén megpirul.
- Szeleteld fel tetszőleges méretű darabokra, és már tálalhatod is!
Tálalási javaslatok és variációk
Ez a sült óriástócsni igazán sokoldalú étel. Tálalhatod tejföllel, fokhagymás joghurtszósszal vagy friss salátával – könnyű ebédnek, vacsorának is tökéletes. Ha vendégeket vársz, akár kisebb adagokat is készíthetsz belőle, egy teáskanállal adagolva a masszát korongokba. Ha szereted a fűszeres ízeket, próbáld ki curryporral, chilipehellyel vagy reszelt sajttal gazdagítva.
Extra tippek és trükkök
- Ne spórolj a cukkini kinyomkodásával! Ha túl sok benne a nedvesség, a tócsni szottyos maradhat, nem pirul meg szépen.
- Lisztvariációk: Kiválóan működik zabpehelyliszttel, teljes kiőrlésű vagy gluténmentes liszttel is. Arra figyelj, hogy a sűrűség megfelelő legyen – ha túl híg, adj hozzá még egy kis lisztet.
- Előre is elkészíthető, sőt, másnap is finom: pirítsd meg újra kicsit serpenyőben vagy melegítsd sütőben.
Próbáld ki te is!
Ez a recept tényleg egy igazi nyári alapdarab: egészséges, egyszerű, gyors, és mégis nagyon finom. Kísérletezz bátran a fűszerekkel, kiegészítőkkel – mindenki megtalálja a saját kedvenc verzióját.