Ha húsmentes burgert vagy egyszerűen csak egy ízletes, laktató növényi alapú fogást szeretnél készíteni, a pogácsák világa rengeteg lehetőséget kínál. Ebben a cikkben négy különböző, de mindegyik nagyon finom és tápláló pogácsa receptjét mutatjuk be: csicseriborsó, feketebab, sütőtök és édesburgonya alapú változatokat, amelyekkel könnyedén változatosabbá teheted a vega étrendedet.
Csicseriborsó pogácsa
A csicseriborsó magas fehérjetartalma mellett kellemes, enyhén diós ízt ad a pogácsának, amely könnyen fűszerezhető kedved szerint.
Hozzávalók:
- 400 g csicseriborsó konzerv vagy főtt
- 1 kis fej hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 teáskanál őrölt kömény
- Só és bors ízlés szerint
- 3 evőkanál zabpehely vagy liszt a kötéshez
- Egy marék friss petrezselyem, aprítva
Elkészítés:
A csicseriborsót villával vagy botmixerrel nagyjából pépesítsd, majd keverd hozzá a hagymát, fokhagymát, köményt, sót, borsot és petrezselymet. Add hozzá a zabpelyhet vagy lisztet, hogy formázható masszát kapj. Formázz belőle pogácsákat, és egy kevés olajon süsd mindkét oldalukat aranybarnára, körülbelül 4-5 perc alatt.
Feketebab pogácsa
A feketebab sokoldalú alapanyag, amely extra laktatóságot és mély, gazdag ízt ad a pogácsának.
Hozzávalók:
- 400 g feketebab konzerv vagy főtt
- 1 kis hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 teáskanál füstölt paprika
- Só és bors ízlés szerint
- 3 evőkanál zabpehely vagy liszt
- 1 evőkanál szójaszósz (opcionális)
Elkészítés:
A feketebabot pépesítsd, majd keverd hozzá a hagymát, fokhagymát, füstölt paprikát, sót, borsot és szójaszószt. Add hozzá a zabpelyhet vagy lisztet, hogy összeálljon a massza. Formázz pogácsákat, és közepes hőfokon süsd 4-5 percig mindkét oldalukat, amíg szép kérget kapnak.
Sütőtök pogácsa
A sütőtök édessége és krémes állaga különleges ízt és textúrát kölcsönöz ennek a pogácsának, tökéletes őszi fogás.
Hozzávalók:
- 300 g sült vagy párolt sütőtök pép
- 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál fahéj vagy szerecsendió (ízlés szerint)
- Só és bors ízlés szerint
- 2-3 evőkanál liszt vagy zabpehely a kötéshez
- 1 evőkanál olívaolaj a sütéshez
Elkészítés:
A sütőtökpéphez keverd hozzá az apróra vágott hagymát és a fűszereket. Adj hozzá lisztet vagy zabpelyhet, hogy formázható, nem túl ragacsos masszát kapj. Formázz pogácsákat, majd közepes lángon, kevés olajon süsd meg mindkét oldalukat aranybarnára, körülbelül 3-4 perc alatt.
Édesburgonya pogácsa
Az édesburgonya természetes édessége és krémes állaga mellett gazdag rost- és vitaminforrás, így nem csak finom, de tápláló is.
Hozzávalók:
- 400 g főtt, áttört édesburgonya
- 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- Só és bors ízlés szerint
- 2-3 evőkanál liszt vagy zabpehely a kötéshez
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az áttört édesburgonyát keverd össze a hagymával, fűszerpaprikával, sóval és borssal. Adj hozzá lisztet vagy zabpelyhet, hogy a massza könnyen formázható legyen. Formázz kis pogácsákat, és közepes lángon süsd olajon mindkét oldalukat aranybarnára, nagyjából 4-5 perc alatt.
Ezek a pogácsák kiváló alapanyagai lehetnek húsmentes burgernek, vagy akár önálló fogásként is megállják a helyüket. Bátran variáld a fűszereket, hogy mindig új ízeket fedezhess fel!