Az öntöttvas edények újra reneszánszukat élik. Egyre több konyhában bukkan fel egy-egy masszív, fekete serpenyő vagy lábas, ami nemcsak hogy jól néz ki, de hihetetlenül hasznos is. Legyen szó retró hangulatú vidéki főzésről vagy modern, minimalista konyháról, az öntöttvas mindenhol megállja a helyét. Ebben a cikkben megnézzük, miért rajonganak érte annyian, milyen előnyei és hátrányai vannak, hogyan kell gondozni, és mire tudod használni a hétköznapi vagy akár extrémebb helyzetekben is.
Mi az az öntöttvas edény?
Az öntöttvas egy vastartalmú ötvözet, amit öntéssel formálnak készre, innen is ered a neve. A legfontosabb jellemzője, hogy rendkívül masszív, vastag falú, és emiatt képes hosszú ideig tartani a hőt. Ez teszi lehetővé a precíz és egyenletes sütést.
Más anyagú edényekhez képest (mint az alumínium vagy a teflon) jóval tartósabb, viszont nehezebb is. A rozsdamentes acéllal szemben pedig nagyobb hőtároló képességgel rendelkezik, így például egy steak sütésénél sokkal szebben karamellizálódik rajta a hús.
Az öntöttvas edények leggyakoribb formái közé tartoznak a serpenyők, lábasok, sütőtálak és grillrácsok. Létezik belőlük zománcozott változat is, de erről később még lesz szó.
Előnyök
Hőtartás és egyenletes hőeloszlás
Az öntöttvas lényege, hogy amikor egyszer felmelegszik, akkor sokáig tartja a hőt, és nem ingadozik a hőmérséklet. Ez különösen hasznos, ha olyan ételt készítesz, ami hosszabb ideig, egyenletes hőn kell hogy főjön vagy süljön – például pörkölt, kenyér, vagy éppen húsok kérgesítése.
Tartósság
Egy jól karbantartott öntöttvas edény szó szerint generációkat is kiszolgálhat. Sokan a nagymamájuk serpenyőjét használják a mai napig. Nem ritka, hogy egy-egy darab 30-50 évig is használatban marad. Ez nemcsak nosztalgikus élményt ad, hanem fenntarthatóbb választás is, mint a néhány évente cserélendő teflon serpenyők.
Sokoldalúság
Az öntöttvas nem válogat: mehet tűzhelyre, sütőbe, sőt, grillre vagy akár nyílt tűzre is. Ez különösen hasznos kempingezéskor vagy BBQ-sütésnél. Egyetlen edénnyel akár főzhetsz, süthetsz, piríthatsz, párolhatsz is.
Környezettudatos választás
Minél tovább használható egy tárgy, annál kisebb az ökológiai lábnyoma. Az öntöttvas edények cseréje ritka, javítani sem igazán kell őket – csak megfelelően karbantartani. Nem kell kidobni pár év után, mint sok más modern eszközt.
Hátrányok / kihívások
Súly
Az öntöttvas bizony nehéz. Egy nagyobb méretű lábas vagy serpenyő akár 4-5 kiló is lehet üresen. Ez főleg akkor okozhat gondot, ha tele van forró étellel, és egyik kézből a másikba kell emelni. Érdemes olyan darabot választani, amihez két fogantyú is tartozik – így könnyebb a mozgatása.
Karbantartás
A natúr (nem zománcozott) öntöttvas edények igénylik a gondoskodást. Használat után tisztítani kell őket, majd szárazra törölni, és egy vékony olajréteggel bevonni. Ha ezt nem teszed meg, könnyen rozsdásodni kezdhet.
Első használat előtt beégetés
Sok öntöttvas edényt „seasoned” állapotban árulnak, azaz előre beégetve. Ha viszont natúr, nyers öntöttvasat veszel, akkor az első használat előtt érdemes beégetni: ez egyfajta természetes tapadásmentes réteget képez rajta.
Hogyan kell karbantartani?
Beégetés folyamata
A beégetés lényege, hogy olajat viszel fel az edény felületére, majd magas hőfokon kisütöd. Ez oxidálódik, és egy vékony, tapadásmentes, sötét réteget képez. Idővel ez a réteg erősödik, ahogy egyre többször használod az edényt. Ezért az öntöttvas edények „beérnek” – minél régebbi, annál jobb.
Tisztítás
Az öntöttvasat nem szabad mosogatógépbe tenni. Legjobb, ha csak meleg vízzel és egy puha kefével vagy szivaccsal tisztítod meg. Ha valami nagyon rásült, egy kis durva sóval és kefével le lehet súrolni. Utána fontos, hogy teljesen megszárítsd, és egy vékony réteg olajjal beolajozd.
Tárolás
Száraz helyen tárold, ne zárt fedővel, hogy a nedvesség ne csapódjon le benne. Ha hosszabb ideig nem használod, érdemes vékonyan bekenni olajjal.
Mire használható?
Az öntöttvas edény sokkal több, mint egy retró serpenyő. Süss benne steaket, készíts benne kenyeret, dinsztelj hagymát, vagy piríts zöldségeket. Ha kültéren használod, akkor remekül működik grillezéshez, bográcsozáshoz, sőt, kempinges főzéshez is.
Az egyik legnépszerűbb felhasználása a sütőben való kenyérsütés – a nehéz fedő alatt gőz képződik, ami segíti a ropogós héj kialakulását.
Zománcozott vs natúr öntöttvas
Zománcozott edények
A zománcozott öntöttvas edényeknek sima, üvegszerű bevonatuk van. Ez megkönnyíti a tisztítást, és nem kell őket beégetni. Nem rozsdásodnak, de a bevonat sérülékenyebb: ha leejted, lepattanhat.
Natúr öntöttvas
A klasszikus, beégetett öntöttvas sokkal robusztusabb, és ha jól karbantartod, akár egy életen át használhatod. Cserébe több figyelmet igényel, de cserébe valódi „slow cooking” élményt ad.
Tippek vásárláshoz
Válassz olyan edényt, ami kézre áll, és aminek megfelelő a súlya számodra. Nézd meg a falvastagságot – minél vastagabb, annál jobb a hőtartása. Kezdőknek érdemes zománcozott darabbal indítani, mert könnyebb a karbantartása, de ha belejössz, a natúr öntöttvas a legautentikusabb élményt nyújtja.
A márkák közül érdemes megbízható gyártókat keresni, például Lodge, Staub, Le Creuset – ezek régóta bevált nevek a piacon.
Miért érdemes befektetni egy öntöttvas edénybe?
Az öntöttvas edény nemcsak egy praktikus eszköz a konyhában, hanem egyfajta életstílus is. A lassabb, de tudatosabb főzést támogatja, és minden alkalommal emlékeztet arra, hogy a jó ételhez idő és gondoskodás kell. Bár elsőre nagyobb befektetésnek tűnhet, hosszú távon megtérül – mert nem kell évente új edényt venned, és mert minden egyes főzésnél jobb végeredményt kapsz. Ha még nem próbáltad, most itt az idő: egy jó öntöttvas edény lehet, hogy a legjobb társad lesz a konyhában.
Ha eddig hezitáltál, ideje kipróbálni egy öntöttvas edényt!
Nézz szét a webshopokban, keress egy kézreálló darabot, és kezdj el vele kísérletezni. Hamar rá fogsz jönni, miért rajonganak érte annyian – és lehet, hogy te is továbbörökíted majd a saját öntöttvas serpenyődet valakinek.