A lecsó a nyár egyik legikonikusabb fogása – egyszerű, mégis zseniális. Ahogy elharapod az első falatot, szinte visszarepülsz a gyerekkorba, amikor a nagymama konyhájából áradt a hagyma-paprika-paradicsom illatú gőz. És ha télen is szeretnél egy kanál napfényt varázsolni a tányérodra, akkor érdemes most nekiállni a házi lecsó eltevésének. Megmutatom, hogyan készíthetsz el egy univerzális alapreceptet, amihez bármikor nyúlhatsz, amikor egy kis nyári nosztalgiára vágysz.
Alaprecept 6 üveghez
Ez a mennyiség ideális egy kisebb adaghoz, amit akár egy hétvégi befőzéssel is könnyedén el tudsz készíteni. Fontos, hogy jó minőségű, friss zöldségeket használj – ez a lecsó lelke.
Hozzávalók:
- 1,5 kg húsos paprika (pl. kápia, TV paprika keverve)
- 60 dkg érett paradicsom
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 evőkanál só
Tipp: Az ízesítést szándékosan tartsuk minimálisan. Így később, amikor felhasználod, könnyebben variálható lesz: mehet bele tojás, kolbász, fűszerek vagy bármi, amit akkor megkívánsz.
Elkészítés lépésről lépésre
1. Alapanyagok előkészítése
Kezdd azzal, hogy megtisztítod a zöldségeket. A hagymát vágd félkarikákra, a paprikát hosszabb csíkokra, a paradicsomot pedig cikkekre vagy nagyobb kockákra. Ha a paradicsom héját szeretnéd lehúzni, előtte érdemes forró vízbe mártani néhány másodpercre.
2. Pirítás
Egy nagyobb lábosban hevítsd fel az olajat, és először a hagymát párold üvegesre. Ezután add hozzá a paprikát, és néhány perc múlva mehet bele a paradicsom is. Ekkor sózd meg – de ne vidd túlzásba!
3. Rövid főzés
A cél az, hogy a zöldségek összeérjenek, de ne főzd szét őket teljesen. Kb. 10-15 perc főzés bőven elég. A paprika kissé roppanós maradjon, a paradicsom pedig kellemesen szaftos.
4. Üvegek előkészítése
Az üvegek legyenek teljesen tiszták és csíramentesek. A legbiztosabb módszer, ha kifőzöd őket vagy a sütőben fertőtleníted (kb. 100 °C-on 15 percig). A lecsót forrón töltsd bele, és ügyelj arra, hogy ne maradjanak légbuborékok az üvegben.
5. Dunsztolás
Azonnal zárd le az üvegeket csavaros tetővel, majd állítsd fejre őket pár percre. Ezután tedd őket száraz dunsztba – például betakarva plédekkel egy kosárban –, és hagyd így 24 órán át lassan kihűlni. Ez segít a természetes vákuum kialakulásában, ami hosszú ideig megőrzi az eltett lecsót.
Tárolás és felhasználás
A kész lecsót hűvös, sötét helyen érdemes tárolni – ideális a kamra, spájz, vagy egy jól szellőző polc. Ha minden jól ment, hónapok múlva is hibátlan lesz.
Felhasználási ötletek:
- Klasszikus tojásos lecsó reggelire vagy vacsorára
- Rizses lecsó gyors ebédként
- Lecsós tarhonya vagy bulgur
- Húsos raguk alapjaként (pl. csirkemell vagy kolbász mellé)
- Kelt tésztába töltve sós kalácsként vagy batyuként
Extra tippek és variációk
A sima alaplecsó szuper, de ha már benne vagy, miért ne játszanál kicsit az ízekkel?
- Füstös változat: Füstölt kolbász karikák vagy egy csipet füstölt paprika dob rajta egy nagyot.
- Csípős verzió: Egy-egy erőspaprika vagy chili feldarabolva elég ahhoz, hogy pikáns legyen.
- Mediterrán hangulat: Fokhagyma, bazsalikom, oregánó hozzáadásával könnyedén áthangolható olaszosra.
- Szezonközi eltevés: Ha nem egyszerre veszed meg az összes hozzávalót, nyugodtan adagold hetente: minden hétvégén egy-egy kis adag üvegbe kerülhet.
Illusztrációk helye
Ha vizuális tartalmat is készítenél, ezekre a pillanatokra érdemes fókuszálni:
- Frissen felaprított zöldségek
- A piruló, illatos hagyma és paprika a lábosban
- A forró lecsó betöltése az üvegekbe
- A szépen elrendezett, dunsztba tett üvegek
- Kész, felcímkézett, kamrapolcra sorakoztatott lecsók
Egy utolsó kanálnyi gondolat
A házi tartósítás nemcsak praktikus, hanem igazi szívmelengető tevékenység is. Egy-egy üveg lecsó nem csupán étel, hanem egy kis nyár, amit eltehetsz magadnak a hidegebb napokra. Ha idén most először próbálkozol vele, ne izgulj – minden üveggel ügyesebbé válsz. És ha van valamilyen jól bevált trükköd, bátran oszd meg – ezekből születnek a legjobb családi receptek.