A kimcsi a koreai konyha igazi szupersztárja: pikáns, savanykás, tele van umamival és ráadásul még egészséges is. Fermentált zöldségként igazi probiotikus bomba, amit ezerféleképpen felhasználhatsz. Ha eddig csak boltban kóstoltad, ideje kipróbálni házilag – sokkal egyszerűbb, mint hinnéd! Az alábbi receptet Beleznay Kati instrukciói inspirálták, és most lépésről lépésre végigvezetlek az otthoni kimcsikészítés folyamatán.
Hozzávalók
Alap zöldségekhez:
- 1 nagy fej kínai kel
- 1 közepes sárgarépa
- 1 kisebb daikon vagy jégcsapretek
- 3-4 szál újhagyma
Sózáshoz:
- durva szemű tengeri só (nem jódozott)
- víz (a sóoldathoz)
Fűszerpasztához:
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2-3 cm gyömbér
- 2-3 evőkanál gochugaru (koreai chilipor)
- 2 evőkanál halszósz vagy szójaszósz (vegán verzióhoz)
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 evőkanál rizsliszt + 1 dl víz (főzethez)
Szükséges eszközök
- egy nagy tál vagy edény a zöldségekhez
- gumikesztyű a paszta bedörzsöléséhez
- üvegek vagy fermentáló edény a tároláshoz
Elkészítés lépései
Kínai kel előkészítése
Vágd félbe vagy negyedeld a kínai kelt, majd nagyobb falatokra darabold. Tedd egy nagy tálba, szórd meg bőven a tengeri sóval, és keverd el kézzel, hogy mindenhol érje. Öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi, majd helyezz rá egy nehezéket, hogy a kel lesüllyedjen. Hagyd így 2-3 órán át, közben egyszer-kétszer keverd meg.
Ezután alaposan öblítsd le a leveleket hideg vízben, hogy ne maradjanak túl sósak. Jól csepegtesd le őket, közben készítsd elő a többi hozzávalót.
Fűszerpaszta elkészítése
Egy kis lábasban keverd össze a rizslisztet a vízzel, és főzd addig, míg besűrűsödik – ez adja majd a paszta tapadósságát. Miután kihűlt, add hozzá a zúzott fokhagymát, reszelt gyömbért, cukrot, gochugarut, halszószt vagy szójaszószt, és jól keverd össze. A paszta sűrű, illatos, intenzív lesz – így a jó!
Zöldségek előkészítése
A sárgarépát, retket és újhagymát vágd vékony csíkokra vagy gyufaszál méretű darabokra. Ezek adják majd a kimcsi ropogós karakterét és frissességét.
Összeállítás
Húzz fel kesztyűt (tényleg érdemes, a gochugaru csípős lehet a bőrön), és egy nagy tálban keverd össze a sózott kínai kelt, a feldarabolt zöldségeket és a fűszerpasztát. Alaposan masszírozd össze, minden levélre jusson paszta!
Töltsd az egészet üvegekbe – tömörítsd jól, hogy a levegő kiszoruljon, de hagyj egy kis helyet a tetején az erjedéshez. Csavaros üveg vagy fermentáló edény is jó választás.
Erjesztés
Hagyd a kimcsit szobahőmérsékleten (kb. 20–22°C) 1-2 napig erjedni. Naponta ellenőrizd, nyisd ki az üveget, engedd ki a keletkező gázt, és nézd meg, milyen gyorsan indul be a fermentáció (pezsgés, savanykás illat).
Amikor már kellemesen savanykás, tedd hűtőbe, ott tovább érlelődik, és akár hetekig eláll – sőt, egyre finomabb lesz!
Tippek és variációk
- Gochugaru alternatívák: ha nincs koreai chiliporod, használhatsz füstölt paprikát vagy chilipehely keveréket – de a gochugaru különleges, enyhén füstös karakterét nehéz utánozni.
- Vegán verzió: halszósz helyett szójaszósz vagy miso is működik, így teljesen növényi alapú marad a kimcsid.
- Ízvariációk: adhatsz hozzá gyümölcsöt (alma, körte) a pasztához az édeskés háttérízért.
- Praktikus tipp: több kisebb üvegbe osztva jobban kezelhető az erjedés, és könnyebben adagolható is.
Felhasználási ötletek
A kimcsi nem csak köret! Íme néhány ötlet, hogyan építsd be a mindennapjaidba:
- Rizses ételek mellé: egyszerű főtt rizshez tökéletes.
- Levesekbe: egy kanál kimcsi feldobja a ramen vagy pho levest.
- Szendvicsekbe: különleges savanyúságként remek hússal vagy tofuval.
- Pirított rizs: klasszikus „kimchi bokkeumbap”, az egyik legjobb maradékmentő étel!
Ezért érdemes belevágni
A házi kimcsi készítése igazi élmény – nemcsak az íze miatt, hanem mert te magad irányítod az ízek mélységét, erősségét, savasságát. Egy kis türelemmel és kísérletezéssel olyan savanyúságot alkothatsz, ami sehol máshol nem kapható. Ráadásul minden új adag egy kicsit más lesz, így mindig lesz benne valami izgalmas.