A klasszikus amerikai coleslaw már önmagában is egy szuper kiegészítője a BBQ ételeknek, de ha egy kis csavarral feldobjuk, akkor egészen új szintre emelhetjük az élményt. Ebben a verzióban a káposzta és a hagyma nem nyersen, hanem grillen füstölve kerül a salátába, ami izgalmas, füstös ízt ad neki. Tökéletes hamburgerbe, pulled pork mellé, vagy akár magában is – ez a füstölt coleslaw garantáltan a grillpartik sztárja lesz.
Hozzávalók
Füstöléshez
- ½ fej káposzta (fehér vagy lila, ízlés szerint)
- 1 fej lilahagyma
- Füstölőchips (pl. almafa vagy hickory – ezek kellemes, enyhén édes füstöt adnak)
Öntethez
- 5 evőkanál majonéz
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 2 evőkanál almaecet
- 1 teáskanál cukor
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- (opcionálisan: 2 evőkanál tejföl, pár csepp citromlé a frissességért)
Extra hozzávalók
- 1 közepes sárgarépa, reszelve
- Vékonyra szeletelt zellerszár (elhagyható, de ad egy kis ropogósságot és frissességet)
Elkészítés lépésről lépésre
Grill előkészítése
Kezdd azzal, hogy beállítod a grillt indirekt sütésre – ez azt jelenti, hogy a szenet (vagy a hőforrást) az egyik oldalra helyezed, a zöldségek pedig a másik oldalon sülnek majd, közvetlen láng nélkül. Közepes hőfok ideális (kb. 150–170 °C). Tedd a füstölőchipseket áztatás után egy füstölődobozba vagy közvetlenül a parázsra.
Zöldségek füstölése
A káposztát vágd félbe, a lilahagymát hagyd egyben, és tedd őket a grill hűvösebb oldalára. Zárd le a grillsütő fedelét, és füstöld a zöldségeket 20–30 percig. A cél nem a teljes puhítás, hanem az, hogy enyhén megpuhuljanak, miközben füstös aromát szívnak magukba.
Zöldségek felaprítása
Miután a zöldségek enyhén kihűltek, vágd őket vékony csíkokra. Ha kicsit karamellizálódtak a széleik, az csak még finomabbá teszi az összhatást.
Öntet elkészítése
Egy nagy tálban keverd össze a majonézt, mustárt, almaecetet, cukrot, sót, borsot és ízlés szerint tejfölt vagy citromlevet. Az öntet legyen krémes, enyhén savas, de ne túl nehéz.
Coleslaw összeállítása
Add hozzá a füstölt káposztát és hagymát, a reszelt répát és a zellert az öntethez. Alaposan keverd össze, majd tedd hűtőbe legalább 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek, trükkök
- Még több füst? Ha intenzívebb ízre vágysz, füstölhetsz egy kevés fokhagymát vagy paprikát is, amit aztán apróra vágva hozzáadhatsz a salátához.
- Előre is elkészíthető: A füstölt coleslaw remekül bírja a hűtést – akár egy nappal korábban is elkészítheted, sőt, így még jobban összeérnek az ízek.
- Milyen húsokhoz illik? Kiváló pulled pork, BBQ csirke, marhaszegy vagy grillezett kolbász mellé.
- Speciális étrendekhez: Használj növényi majonézt és hagyd ki a tejfölt, így vegán verzióban is élvezheted. Cukor helyett mehet bele egy kis juharszirup vagy agavé is.
Tálalási javaslat
- Pulled pork szendvics: Pakold a füstölt coleslaw-t egy jó adag tépett sertéshús tetejére – az édeskés, füstös saláta tökéletesen kiegyensúlyozza a zsíros, szaftos húst.
- BBQ csirke vagy steak mellé: Frissítő, mégis karakteres köret, ami feldobja a klasszikus grillfogásokat.
- Hamburgerbe: Adj extra réteget a burgerednek a roppanós, füstös coleslaw-val – garantáltan új dimenziót kap tőle.
Próbáld ki te is!
Ha már unod a sima coleslaw-t, vagy csak feldobnád a grillmenüt valami igazán izgalmassal, ez a recept telitalálat lesz. A füstös ízvilág és a krémes, friss textúra párosa nem mindennapi élményt nyújt. Ne felejts el egy képet készíteni a saját verziódról – kíváncsi vagyok, te mivel turbózod még tovább!