Ha valaha is úgy érezted, hogy egy szendvics nem lehet elég laktató, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj a Francesinha-val. Ez a portugál csoda nem csupán egy melegszendvics – ez egy komplett gasztronómiai élmény, amit egyszerűen muszáj megkóstolni. A húsimádók álma, a szaftimádók mennyországa, a diétázók rémálma. A legjobban egy hideg sörrel működik, és garantáltan nem maradsz utána éhes.
Mi az a francesinha és honnan származik?
A Francesinha eredete Porto városához köthető, ahol a helyiek megalkották ezt az extravagáns melegszendvicset, hogy legyen valami, ami jól illik a hűvös, atlanti levegőhöz és a helyi sörhöz. A név jelentése „kis francia”, utalva a francia croque monsieur-re, de ne tévesszen meg a név: ez a verzió jóval vadabb, húsosabb és szaftosabb. Minden falatja egy robbanás az ízekből, ami után már másképp nézel majd a klasszikus szendvicsekre.
Hozzávalók – mi kerül a szendvicsbe és a szószba?
A szendvicshez:
A Francesinha lelke a rétegek harmóniája. A következő hozzávalók szükségesek hozzá:
- 2 vastag szelet kenyér (toastkenyér a legjobb, de lehet házikenyér is)
- Főtt sonka – sós, zamatos alap
- Kolbász vagy sült virsli – portugál chouriço az autentikus, de más kolbász is megteszi
- Grillezett steak vagy sertésszelet – a szendvics közepén trónoló komoly húsdarab
- Sajt – olvadós típus, például cheddar vagy gouda, ami ráolvad az egészre
A szószhoz:
Ez az, amitől a Francesinha különleges lesz. Pikáns, meleg, enyhén füstös szósz, amitől minden harapás igazi élvezet.
- Vaj
- Hagyma és fokhagyma – az ízek alapja
- Sör – enyhén kesernyés háttéríz
- Paradicsomszósz vagy püré – az alaptest
- Worcestershire-szósz – mélység és karakter
- Mustár, pirospaprika – kis csípősség, színt adó fűszerek
- Liszt – a sűrítéshez
Elkészítés lépései – így készül a portugál szendvicskirály
Szósz elkészítése:
Először készítsd el a szaftos szószt. Egy serpenyőben vajon futtasd meg a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Amikor üvegesednek, jöhet a paradicsompüré, a sör, mustár, Worcestershire-szósz és a fűszerek. Hagyd lassú tűzön rotyogni, hogy az ízek összeérjenek. Ha kész, turmixold le, majd szűrd át, hogy sima, selymes állagot kapj.
Szendvics összeállítása:
Kezdd azzal, hogy a kenyérszeleteket megpirítod egy kicsit. Ezután jöhetnek a rétegek: először sonka, aztán kolbász, majd a steak. Tedd rá a másik szelet kenyeret, majd borítsd be az egészet sajttal. Mehet a sütőbe, míg a sajt szépen rá nem olvad és elkezd csorogni a széleken.
Tálalás:
A forró, frissen sült szendvicset helyezd egy tányérra, majd öntsd nyakon a még forró szósszal. A tetejére kérhetsz tükörtojást is, ha igazán bűnözni szeretnél. Mellé kötelező a ropogós hasábburgonya, és egy hideg sör sem árthat.
Tippek és variációk – így csavard meg a klasszikust
Szereted a csípőset? Adj a szószhoz chiliport vagy cayenne borsot! A húsokat bátran variálhatod: mehet bele sült csirkemell, marhahús, sőt akár pulled pork is. Ha vegetáriánus verziót szeretnél, próbáld meg sült padlizsánnal, grillezett tofuval és vegán kolbásszal – és készíts egy húsmentes, de mégis ízes szószt.
Érdekességek a francesinháról
Tudtad, hogy a Francesinha név a francia szendvics mintájára született, de teljesen portugál ízlés szerint lett újraértelmezve? Ma már igazi kultétel Portugáliában, főleg Portóban. Olyannyira, hogy helyi éttermek versenyeznek, ki készíti a legjobbat – és minden helyinek megvan a saját titkos receptje, amit féltve őriznek.
Miért érdemes kipróbálni?
A Francesinha nem való mindennapi fogyasztásra – ez egy ünnepi szendvics, amit akkor készítesz el, amikor valami igazán ütőset akarsz enni. Nem diétás, de minden harapása élmény. Egy kis portugál életérzés, ami otthon is elkészíthető. Ne ijedj meg a hozzávalóktól vagy a szósztól – ha egyszer megcsinálod, garantáltan új kedvenc lesz a házi „komfort food” repertoárban.