Ha szereted a ropogós, szaftos, sajtos szendvicseket, akkor a Croque Monsieur-t egyenesen imádni fogod. Ez a klasszikus francia pirítós nem csak ínycsiklandó, hanem villámgyorsan elkészíthető, akár grillen, akár sütőben. Tökéletes választás egy lusta reggelire, egy stílusos brunch-ra, vagy egy gyors, mégis elegáns vacsorához. Merüljünk el a francia bisztrók világában, és készítsd el otthon ezt az egyszerű, mégis különleges fogást!
Hozzávalók (2 adaghoz)
Ehhez a klasszikus recepthez nincs szükség bonyolult alapanyagokra, mégis harmonikus, gazdag ízvilágot kapsz a végén.
- 4 szelet kenyér (lehetőleg kovászos vagy vastagabb toast kenyér)
- 2 szelet sonka (lehet főtt, füstölt vagy pármai jellegű)
- 2 szelet Gruyère vagy ementáli sajt
- 1 evőkanál vaj (a kenyér megkenéséhez)
A besamel mártáshoz:
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- 1,5 dl tej
- Só, frissen őrölt bors, kevés szerecsendió
- (Opcionálisan: 1-2 evőkanál reszelt sajt a mártásba)
Ez a mártás adja meg az igazi francia karaktert a Croque Monsieur-nek. Krémes, selymes, és fantasztikusan passzol a pirított kenyérhez és olvadt sajthoz.
Elkészítés lépései
Besamel mártás elkészítése
Elsőként készítsd el a besamel mártást. Egy kisebb lábasban olvaszd fel az 1 evőkanál vajat, majd keverd bele a lisztet, és közepes lángon pirítsd együtt kb. 1 percig, hogy elmenjen a liszt nyers íze. Ezután fokozatosan, kis adagokban öntsd hozzá a tejet, folyamatos keverés mellett, hogy csomómentes legyen.
Amikor a mártás besűrűsödik, ízesítsd sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. Ha extra sajtos ízre vágysz, keverj bele egy kis marék reszelt sajtot is – ettől még gazdagabb lesz.
Szendvics összeállítása
A kenyérszeletek külső oldalát kend meg vajjal – ez segít, hogy szép aranybarnára süljön. Az egyik szelet kenyér belső oldalára tegyél egy szelet sonkát, majd arra egy szelet sajtot. A másik kenyérszelet belső felét kend meg a besamel mártással, majd borítsd rá a szendvicsre.
Ha szeretnéd, a szendvics tetejére is tehetsz egy kis adag besamelt és megszórhatod reszelt sajttal – így még krémesebb és látványosabb lesz.
Grillezés vagy sütés
A szendvicset megsütheted grillen vagy sütőben is, attól függően, mihez van kedved. Grill esetén közepes hőfokra előmelegített rácsra helyezd, és süsd 3-4 percig oldalanként, amíg szépen megpirul és a sajt elolvad.
Sütőben 180-200 °C-on süsd kb. 8-10 percig, míg a teteje aranybarna lesz. Ha a tetején is van besamel és sajt, akár pár perc grillfokozatot is adhatsz neki a végén.
Tálalási javaslat
A Croque Monsieur önmagában is fantasztikus, de még jobban érvényesül, ha egy kis frissességet is csempészel mellé.
Tálald ropogós zöldsalátával, amit egy könnyű mustáros vinaigrette-tel locsolsz meg. Egy pohár hűs fehérbor (például sauvignon blanc vagy chardonnay) tökéletesen kiegészíti a gazdag ízeket, de egy jó házi limonádéval is remek párosítás.
Ha feldobnád egy kis extrával: süss egy tükörtojást a tetejére – így lesz belőle Croque Madame, a Croque Monsieur női változata!
Tippek és variációk
Ez a recept kiváló alap, amit könnyen személyre szabhatsz. Íme néhány ötlet:
- Sajtvariációk: Próbáld ki comté, cheddar vagy akár füstölt sajtokkal is. Mindenféle karakteres sajt új dimenziót ad a szendvicsnek.
- Vegetáriánus változat: Sonka helyett használj grillezett zöldségeket, például padlizsánt vagy cukkinit. Egy kis pesto is jól áll neki!
- Serpenyős verzió: Ha nincs kedved a sütőt bekapcsolni, egy tapadásmentes serpenyőben is megsütheted – akár egy klasszikus melegszendvicset.
- Extra krémesség: Készíts dupla adag besamelt, és tálalás előtt kanalazz még egy keveset a tetejére, majd szórd meg reszelt sajttal és olvaszd rá.
A Croque Monsieur a francia konyha egyik legkedveltebb klasszikusa, és nem véletlenül. Egyszerű alapanyagokból készül, de az ízek kombinációja olyan gazdag és harmonikus, hogy egy falat után máris egy párizsi kávézóban érzed magad. Ha egy gyors, mégis különleges ételre vágysz, ne habozz kipróbálni. Csak pár hozzávaló, egy kis odafigyelés – és máris a te konyhádban születik meg a francia életérzés.