Bostoni sült bab recept – füstös, szaftos klasszikus a grillről

A Bostoni sült bab az amerikai konyha egyik ikonikus fogása, amit már a 18. század óta fogyasztanak, főleg New England környékén. Ez az édes-savanykás, sűrű, ragacsos babragu eredetileg a puritán hagyományokból származik, és ma is gyakran kerül elő családi grillezésekkor vagy nyári BBQ-partikon. Ami igazán különlegessé teszi, az a füstös ízvilág, amit otthon is könnyedén elérhetsz egy kis kreativitással.

Ez a fogás nemcsak isteni köret lehet húsok mellé, de vegetáriánus változatban akár önálló főételként is megállja a helyét. Ráadásul nemcsak finom, hanem tartalmas is – tökéletes egy hűvös tavaszi vagy nyári estén.

Hozzávalók

  • 500 g fehér bab (például cannellini vagy tarkabab)
  • 150 g füstölt szalonna vagy bacon (elhagyható a vegán verzióhoz)
  • 1 nagy fej vöröshagyma, aprítva
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál melasz (helyettesíthető juharsziruppal vagy mézzel)
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál almaecet
  • Fűszerek: só, frissen őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint füstölt paprika
  • Füstölőfa forgács (alma vagy cseresznye a legjobbak ehhez az ételhez)

Elkészítés lépésről lépésre

A bab előkészítése

Kezdd azzal, hogy a babot egy nagy tál vízben beáztatod egy éjszakára. Ez nemcsak megkönnyíti a főzést, de segít csökkenteni a bab puffasztó hatását is. Másnap öntsd le a vizet, és friss vízben főzd a babot kb. 45-60 percig, amíg majdnem teljesen megpuhul – fontos, hogy még ne főjön szét!

Alap elkészítése

Egy nagy serpenyőben pirítsd le a felkockázott szalonnát vagy bacont, amíg ropogós nem lesz. Vedd ki egy tányérra, majd ugyanabban a zsiradékban dinszteld meg az apróra vágott hagymát. Ezután add hozzá a paradicsompürét, a barna cukrot, a melaszt (vagy helyettesítőjét), mustárt, ecetet és fűszereket. Egy-két percig főzd össze, majd keverd bele a főtt babot és a sült szalonnát.

Sütés/füstölés

Az egészet öntsd át egy öntöttvas edénybe vagy más tűzálló tálba. Tedd be a grillbe vagy füstölőbe, ahol kb. 120-130°C-on 3–4 órán át készüljön. Használj alma- vagy cseresznyefát, ami finom, enyhén édeskés füstöt ad. Közben néha keverd meg, és figyelj rá, hogy mindig legyen elég folyadék az edény alján – ha szükséges, pótold egy kis vízzel vagy alaplével.

Tálalási javaslatok

Ez a fogás önmagában is megállja a helyét, főleg ha friss kenyérrel, házi zsemlével vagy akár kukoricakenyérrel kínálod. Grillezett húsok, kolbászok, csirkeszárnyak mellé tökéletes köretként szolgál. Ha piknikre vagy kerti partira készülsz, dobd be a menübe – melegen és langyosan is finom.

Tippek és variációk

Ha vegetáriánus vagy, egyszerűen hagyd ki a szalonnát, és használj füstölt paprikát és füstölt sót az autentikus ízvilág megidézésére. A melasz helyett bátran kísérletezz juharsziruppal vagy barna cukorral – utóbbit akár karamellizálhatod is előtte. És ne feledd: ez az étel másnap, újramelegítve talán még finomabb, mert addigra teljesen összeérnek az ízek.