Boros császár sült – Szaftos, ízes hús otthoni sütőben

Ha valami igazán laktató és ízekben gazdag ételre vágysz, a boros császárhús sült tökéletes választás. Ez a recept nemcsak különleges és ünnepi, hanem otthoni sütőben is könnyedén elkészíthető. A császárhús zsírosabb, szaftosabb jellege tökéletesen harmonizál a fűszerekkel és a testes vörösborral. Mutatom, hogyan csináld!

Hozzávalók

A recept kb. 4-6 adag elkészítéséhez ideális:

  • 1–1,5 kg császárhús (bőrös, de lehet enyhén átszelt a bőr, hogy jobban süljön)
  • 3 dl száraz vörösbor (pl. cabernet sauvignon vagy kékfrankos)
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 4-5 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 2 babérlevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma, szeletelve
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

Köret javaslat:

  • Sült burgonya rozmaringgal
  • Párolt lilakáposzta
  • Friss vegyes saláta balzsamecetes öntettel

Előkészítés

A császárhúst először tisztítsd meg, ha szükséges, majd éles késsel vágd be a bőrös részét átlósan, úgy hogy négyzethálós mintát kapj – így még ropogósabb lesz sütés után. Dörzsöld be sóval, borssal és köménnyel kívül-belül.

A pácléhez keverd össze a vörösbort, zúzott fokhagymát, hagymaszeleteket, babérlevelet és egy kis olívaolajat. Helyezd a húst egy zárható dobozba vagy tepsibe, öntsd rá a páclét, és takard le. A legjobb, ha egy éjszakán át a hűtőben pihenteted, de legalább 1-2 órát mindenképp érdemes állni hagyni.

Sütés lépései

  1. Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra (légkeverés nélkül).
  2. A bepácolt húst helyezd egy hőálló tálba vagy jénaiba a páclével együtt. Fedd le alufóliával vagy a jénai tetejével, hogy a hús lassan, saját gőzében és a boros szaftban puhuljon.
  3. Süsd így 2-2,5 órán keresztül. Közben 30 percenként locsold meg a hús tetejét a lével, hogy ne száradjon ki.
  4. Az utolsó fél órára vedd le a fóliát, emeld a sütő hőfokát 200°C-ra, és süsd tovább, míg a bőre ropogós, pirosbarna nem lesz.
  5. Ha különösen ropogós bőrre vágysz, 5-10 percre kapcsold be a grill funkciót a végén – de maradj mellette, nehogy megégjen!

Tálalási javaslat

A kész húst pihentesd 10-15 percig szeletelés előtt, hogy a szaftok ne folyjanak ki belőle azonnal. Tálald sült burgonyával vagy párolt lilakáposztával – ezek tökéletesen kiegészítik az ízvilágát.

A sütésből visszamaradt boros szaftot érdemes egy kis lábosban visszaforralni és mártásként kínálni a hús mellé. Egy kevés vajjal besűrítve fantasztikusan krémes, gazdag ízű öntetet kapsz.

Díszítésként szórj friss, apróra vágott petrezselymet vagy néhány vékony karika lilahagymát a szeletekre.

Tippek és trükkök

Hogyan lesz omlósabb a hús? A titok a lassú sütésben rejlik: alacsony hőfokon, sok idő alatt puhul meg igazán a hús. A fólia vagy fedő segít bent tartani a nedvességet, így nem szárad ki.

Milyen bor passzol hozzá? A száraz, testes vörösborok a legjobbak ehhez a recepthez. Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot vagy syrah – mindegyik remek választás. Ha már a főzéshez használtál belőle, tálaláshoz is ugyanazt kínáld!

Grillen is elkészíthető? Igen! A bepácolt húst először alacsony hőfokon (indirekt módon) süsd meg grillrácson vagy fedett grillen, majd a végén erősebb tűzön pirítsd ropogósra. Fontos, hogy gyakran locsold a szafttal, nehogy kiszáradjon.

A boros császárhús nemcsak ízekben gazdag, de egyben látványos fogás is – tökéletes egy vasárnapi ebédre vagy akár egy baráti vacsorára. Nincs benne semmi bonyolult, csak egy kis türelem kell hozzá, és garantáltan szaftos, omlós hús lesz a végeredmény.