BBQ szósszal pácolt csirkemell – füstös, szaftos grillklasszikus házilag

Ha eljön a jó idő, nincs is jobb program egy baráti grillezésnél vagy egy nyugodt családi vacsoránál a teraszon. Ilyenkor előkerülnek a grillrácsok, a füst illata belengi a levegőt, és megkezdődik a kinti főzés varázsa. Az egyik legnépszerűbb grillfogás kétségtelenül a BBQ szósszal pácolt csirkemell – egy szaftos, füstös hús, amit könnyű elkészíteni, mégis fantasztikus ízeket tartogat.

Ez a recept tökéletes választás, ha valami igazán karakteres, mégis gyorsan összedobható ételt szeretnél. Ráadásul a BBQ szósz izgalmas ízvilága és a megfelelő pác garantálja, hogy a végeredmény nemcsak finom, hanem igazán emlékezetes is lesz.

Hozzávalók

Ahhoz, hogy a csirkemell igazán ízletes legyen, elengedhetetlen egy jó pác, amit pár perc alatt össze lehet dobni – és már mehet is a hűtőbe pihenni.

A pác hozzávalói:

  • 6 evőkanál BBQ szósz (házi vagy bolti)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál méz vagy barna cukor
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve vagy apróra vágva)
  • 1 teáskanál füstölt paprika (elhagyható, de nagyon feldobja)
  • Só, frissen őrölt bors ízlés szerint

A csirkemellhez:

  • 4 db csirkemellfilé
  • Egy kevés olaj a sütéshez (pl. napraforgó vagy repceolaj)

Elkészítés lépésről lépésre

A pác elkészítése

Egy nagyobb tálban keverd össze a BBQ szószt az olívaolajjal, mézzel, mustárral, fokhagymával, füstölt paprikával, sóval és borssal. Fontos, hogy minden íz egyenletesen elkeveredjen – így lesz igazán harmonikus a pác. Ha időd engedi, hagyd 5-10 percig állni, hogy az ízek kicsit összeérjenek.

Pácolás

A csirkemelleket mosd meg, töröld szárazra, majd helyezd a pácba. Forgasd meg alaposan, hogy minden oldalukat bevonja a fűszeres keverék. Fedd le fóliával vagy tedd zárható dobozba, és mehet a hűtőbe legalább 2 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihenhet. Ez idő alatt a hús omlósabbá válik, és mélyebben magába szívja a BBQ szósz ízét.

Sütés vagy grillezés

Forrósítsd fel a grillt vagy egy grillserpenyőt. Egy kevés olajat csepegtess rá, majd helyezd rá a bepácolt csirkemelleket. Közepes lángon süsd oldalanként 5-6 percig, míg szép aranybarna kérget kapnak, és a belsejük is átsül. A sütés közben nyugodtan kend meg őket még egy réteg BBQ szósszal – ettől még intenzívebb, ragacsosan füstös lesz az ízvilág.

Pihentetés és tálalás

A kész csirkemelleket tedd félre 5 percig pihenni, mielőtt felszeletelnéd. Ez azért fontos, mert így a szaftok nem fognak kifolyni, és a hús még szaftosabb marad. Ezután szépen felszeletelve tálald – garantáltan mindenki repetázni fog.

Tálalási tippek

A BBQ csirkemell akkor a legfinomabb, ha megfelelő köretet választasz mellé. Próbáld ki például ezekkel:

  • Friss, ropogós saláta citromos-olívaolajos öntettel
  • Grillezett zöldségek, mint például cukkini, padlizsán vagy kaliforniai paprika
  • Sült burgonya vagy steakburgonya
  • Főtt vagy grillezett kukoricacső
  • Egy kis extra BBQ szósz a tányér szélén mártogatáshoz

Tipp a grillmestertől

Ha igazán autentikus BBQ élményt szeretnél, használj füstölő fadarabokat vagy aromalapokat a faszenes grillhez. A diófa, cseresznye vagy almafa különösen jó ízt ad a húsnak. Ha nincs lehetőséged faszenes grillre, egy fedős grillserpenyő is remekül működik, és egy kis füstölt paprika hozzáadásával pótolhatod a füstös karaktert.

Ne feledd, a csirkemell mellett bátran kísérletezhetsz más húsokkal is. A pulykamell még szaftosabb lesz ezzel a páccal, a csirkecomb pedig intenzívebb ízt kap. Csak figyelj a sütési időre, mert ezek vastagabb szeletek lehetnek.

A BBQ szósszal pácolt csirkemell nemcsak ízletes és laktató, hanem remek lehetőség arra is, hogy egy kis különlegességet csempéssz a hétköznapi vacsorákba vagy a nyári grillezésekbe. Könnyen elkészíthető, és még a kezdő szakácsok is biztos sikerélménnyel számolhatnak. Próbáld ki, és kóstold meg, milyen az, amikor az egyszerű hozzávalókból igazi grillklasszikus születik!