Ha van étel, amit szinte mindenki ismer és szeret, az a sajtos tészta – vagy ahogy az amerikaiak hívják, Mac & Cheese. Ez a krémes, gazdag, sajttal bőven megpakolt fogás nemcsak a gyerekek kedvence, hanem a felnőttek szívét is könnyen rabul ejti. Ebben a receptben megmutatom, hogyan készítheted el ezt az amerikai klasszikust egyszerűen, akár sütőben, akár grillen. A grillezett verzió pedig egy új szintre emeli az ízélményt, kívül ropogós, belül pedig selymesen lágy lesz a végeredmény. Vágjunk is bele!
Hozzávalók (egy tepsihez, kb. 4 adag)
Alap
A tészta és a mártás adja ennek az ételnek a gerincét, érdemes minőségi alapanyagokkal dolgozni:
- 30 dkg könyök tészta (vagy más apró száraztészta, mint pl. csavart fusilli vagy kagyló)
- 4 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 5 dl tej (lehetőleg teljes tej, hogy krémesebb legyen)
Sajtok
A sajt a főszereplő – keverj bátran többfélét, hogy mélyebb, izgalmasabb legyen az íz:
- 20 dkg Cheddar sajt, reszelve (az érettebb változat karakteresebb ízt ad)
- 10 dkg füstölt sajt, vagy más markáns sajt (pl. gouda, trappista is jó választás)
Ízesítés
Ezekkel az apró trükkökkel lesz igazán harmonikus a mártás:
- Só, frissen őrölt bors
- Szerecsendió – csak egy csipet, de kiemeli a tej és a sajt ízét
- Mustárpor (opcionális) – ad egy kis mélységet és pikánsságot a mártásnak
Feltét
A ropogós morzsa koronázza meg ezt az ételt:
- Zsemlemorzsa vagy panko morzsa
- Kevés vaj vagy olaj a morzsa pirításához
Elkészítés lépései
Tészta főzése
A tésztát sós vízben főzd al dentére, vagyis úgy, hogy még legyen egy kis harapása. Mivel a sütés során még puhulni fog, ne főzd túl! Szűrés után érdemes egy kis olajjal átforgatni, hogy ne tapadjon össze, míg a mártás készül.
Sajtmártás készítése
Készíts egy alap fehér mártást, azaz besamelt:
- A vajat olvaszd meg közepes lángon, majd keverd hozzá a lisztet. Ez lesz a rántás.
- Folyamatos keverés mellett apránként add hozzá a tejet, így elkerülheted a csomósodást.
- Forrald fel, majd vedd lejjebb a hőt, és keverd bele a reszelt sajtokat. Ekkor ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, és ha szeretnéd, egy kevés mustárporral is.
- Addig kevergesd, amíg a sajt szépen elolvad, és sima, selymes mártást kapsz.
Összeállítás
Az al dentére főzött tésztát keverd össze a sajtmártással, majd öntsd egy kivajazott tűzálló tálba. A tetejére szórd meg zsemlemorzsával vagy panko morzsával – ha előtte egy kis vajon megpirítod, még finomabb lesz! A tetejére pöttyözz kevés vajat is, ettől lesz igazán aranybarna és ropogós.
Sütés / grillezés
A sütőt melegítsd elő 180°C-ra, majd tedd be a tepsit kb. 20–25 percre, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Ha grillezni szeretnéd, használd a grill fedelét, és süsd közvetett hőn ugyanilyen hőfokon kb. 25 percig. Egy kerámia grill vagy okosgrill tökéletes választás ehhez – és még egy kis füstös ízt is ad az ételnek.
Tálalási javaslat
Tálaláskor szórj a tetejére friss, aprított petrezselymet, ami nemcsak szép, hanem üdítő kontraszt is a gazdag sajtos ízekhez.
Ha szereted a pikáns dolgokat, jalapeno karikákkal vagy ropogós bacon chipsszel feldobhatod.
Köretként jól illik mellé egy friss saláta vagy grillezett zöldségek, hogy egy kis könnyedséget vigyen az étkezésbe.
Tipp / variációk
- Gyerekbarát verzió: kevesebb fűszerrel és enyhébb sajtokkal készítsd – például csak cheddarral vagy trappistával.
- Extra sajtos változat: adj hozzá még egy kis mozzarellát (a nyúlós textúráért) vagy parmezánt (az intenzívebb ízért).
- Gluténmentes változat: használd kedvenc gluténmentes tésztádat, a rántáshoz pedig rizslisztet vagy GM lisztkeveréket – így senkinek sem kell kimaradnia az élvezetből.
Ezért érdemes kipróbálni
A Mac & Cheese nem véletlenül az amerikaiak egyik legkedveltebb komfortétele – gyors, egyszerű, és garantáltan mindenkit levesz a lábáról. Akár egy lusta hétvégi ebédre, akár vendégváró fogásnak is tökéletes. A grillezett változat pedig igazán különleges ízélményt ad, amitől garantáltan mindenki kér még egy adagot. Próbáld ki, kísérletezz a sajtokkal és fűszerekkel, és alkosd meg a saját, tökéletes verziódat!