Mit húzzunk a nyársra? – húsmentes verziók piknikezéshez

Mit húzzunk a nyársra? – húsmentes verziók piknikezéshez

A nyársra húzott falatok az egyik legnépszerűbb piknik- és grillételek, hiszen egyszerre praktikusak és látványosak. Ha húsmentes életmódot követsz, vagy csak szeretnél izgalmasabb, növényi alapú alternatívákat kipróbálni, akkor mutatunk néhány ízletes és kreatív megoldást, amiket imádni fogsz!

Színes zöldségek, amelyek minden grillmestert levesznek a lábáról

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen nagyszerűek a zöldségek nyárson. Paprika, cukkini, paradicsom, gomba és lilahagyma váltogatva tökéletes textúrát és ízvilágot hoznak létre. Egy egyszerű pác: olívaolaj, citromlé, fokhagyma, friss rozmaring vagy kakukkfű és egy csipet só. Ezeket a zöldségeket előre érdemes marinálni, majd közepes lángon lassan grillezni, hogy szépen megpuhuljanak és karamellizálódjanak.

Tofu és tempeh – a fehérjék királyai a nyárson

Tofu- és tempeh-kockákat erőteljes pácokba érdemes már előző nap beáztatni, így szaftos, ízletes falatokat kapunk. Próbáld ki például egy szójaszószos-citromos-gyömbéres páccal vagy egy fűszeres-barbecue szószban. A tempeh karakteresebb, enyhén diós ízű, a tofu inkább lágy és semleges, így könnyen átveszi a pác ízét.

Csicseriborsó nyársak – a ropogós golyókat húzd nyársra!

Ha a csicseriborsót szeretnéd piknikre vinni nyárson, érdemes egy kicsit másképp gondolkodni, mint sima pogácsa formában. Készíts csicseriborsóból kis golyókat vagy falafelt, de úgy, hogy azok elég tömörök és masszívak legyenek, hogy nyársra tűzve ne essen szét.

Csicseriborsós nyárs recept:

Első lépésként áztass be 250 g száraz csicseriborsót legalább 8 órára, majd főzd meg, vagy használj előfőzött konzervet. Ezután törd össze vagy turmixold durvára a csicseriborsót, adj hozzá apróra vágott petrezselymet, fokhagymát, egy kis sót, borsot, őrölt köményt és egy csipet chiliport. A masszába keverj egy kevés finomra őrölt zabpelyhet vagy csicseriborsólisztet, hogy jól összeálljon. Formázz belőle kb. 3-4 cm átmérőjű golyókat vagy hengereket, majd nyársra húzva süsd meg grillezőn vagy serpenyőben olívaolajjal, amíg kívül ropogós, belül pedig puha nem lesz.

A csicseriborsós nyársak kiválóak önmagukban, de jól passzolnak egy tahini szószhoz vagy friss joghurtos öntethez is.

Sült gyümölcsök nyárson – az édes meglepetés

Ne hagyd ki a grillezett gyümölcsöket sem! A nyársra húzott ananász- vagy barackszeletek a grillezés hatására karamellizálódnak, és fantasztikus édes aromát hoznak létre. Az édes és fűszeres ízek kombinációja – például egy csipet fahéjjal vagy chilivel megszórva – igazán izgalmassá teszi ezt a fogást.

Sajtmentes halloumi alternatívák – növényi sajtok nyárson

Ha szereted a grillezett sajtot, de elkerülnéd az állati eredetű termékeket, ma már remek növényi alapú „sajtok” is kaphatóak, amelyek jól bírják a grillt. Ezeket kockákra vágva nyársra húzva egy kis olívaolajjal megkenve igazi ízbombát kapsz.

Kiemelt kép: Unsplash