Négy szuper kreatív húsmentes pogácsa recept, amit ki kell próbálnod

Négy szuper kreatív húsmentes pogácsa recept, amit ki kell próbálnod

Ha húsmentes burgert vagy egyszerűen csak egy ízletes, laktató növényi alapú fogást szeretnél készíteni, a pogácsák világa rengeteg lehetőséget kínál. Ebben a cikkben négy különböző, de mindegyik nagyon finom és tápláló pogácsa receptjét mutatjuk be: csicseriborsó, feketebab, sütőtök és édesburgonya alapú változatokat, amelyekkel könnyedén változatosabbá teheted a vega étrendedet.

Csicseriborsó pogácsa

A csicseriborsó magas fehérjetartalma mellett kellemes, enyhén diós ízt ad a pogácsának, amely könnyen fűszerezhető kedved szerint.

Hozzávalók:

  • 400 g csicseriborsó konzerv vagy főtt
  • 1 kis fej hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • Só és bors ízlés szerint
  • 3 evőkanál zabpehely vagy liszt a kötéshez
  • Egy marék friss petrezselyem, aprítva

Elkészítés:

A csicseriborsót villával vagy botmixerrel nagyjából pépesítsd, majd keverd hozzá a hagymát, fokhagymát, köményt, sót, borsot és petrezselymet. Add hozzá a zabpelyhet vagy lisztet, hogy formázható masszát kapj. Formázz belőle pogácsákat, és egy kevés olajon süsd mindkét oldalukat aranybarnára, körülbelül 4-5 perc alatt.

Feketebab pogácsa

A feketebab sokoldalú alapanyag, amely extra laktatóságot és mély, gazdag ízt ad a pogácsának.

Hozzávalók:

  • 400 g feketebab konzerv vagy főtt
  • 1 kis hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • Só és bors ízlés szerint
  • 3 evőkanál zabpehely vagy liszt
  • 1 evőkanál szójaszósz (opcionális)

Elkészítés:

A feketebabot pépesítsd, majd keverd hozzá a hagymát, fokhagymát, füstölt paprikát, sót, borsot és szójaszószt. Add hozzá a zabpelyhet vagy lisztet, hogy összeálljon a massza. Formázz pogácsákat, és közepes hőfokon süsd 4-5 percig mindkét oldalukat, amíg szép kérget kapnak.

Sütőtök pogácsa

A sütőtök édessége és krémes állaga különleges ízt és textúrát kölcsönöz ennek a pogácsának, tökéletes őszi fogás.

Hozzávalók:

  • 300 g sült vagy párolt sütőtök pép
  • 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál fahéj vagy szerecsendió (ízlés szerint)
  • Só és bors ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál liszt vagy zabpehely a kötéshez
  • 1 evőkanál olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

A sütőtökpéphez keverd hozzá az apróra vágott hagymát és a fűszereket. Adj hozzá lisztet vagy zabpelyhet, hogy formázható, nem túl ragacsos masszát kapj. Formázz pogácsákat, majd közepes lángon, kevés olajon süsd meg mindkét oldalukat aranybarnára, körülbelül 3-4 perc alatt.

Édesburgonya pogácsa

Az édesburgonya természetes édessége és krémes állaga mellett gazdag rost- és vitaminforrás, így nem csak finom, de tápláló is.

Hozzávalók:

  • 400 g főtt, áttört édesburgonya
  • 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • Só és bors ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál liszt vagy zabpehely a kötéshez
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az áttört édesburgonyát keverd össze a hagymával, fűszerpaprikával, sóval és borssal. Adj hozzá lisztet vagy zabpelyhet, hogy a massza könnyen formázható legyen. Formázz kis pogácsákat, és közepes lángon süsd olajon mindkét oldalukat aranybarnára, nagyjából 4-5 perc alatt.

Ezek a pogácsák kiváló alapanyagai lehetnek húsmentes burgernek, vagy akár önálló fogásként is megállják a helyüket. Bátran variáld a fűszereket, hogy mindig új ízeket fedezhess fel!