A klasszikus vasárnapi ebéd egyik fő alappillére egy jó leves. Ez lehet egy lassan főtt, aranyló húsleves, egy illatos, krémes almaleves a desszert hangulatáért, és egy könnyű daragaluska leves, ahol a puha galuskák vannak a középpontban.
Íme 3 recept, amivel biztosra mehetsz.
Húsleves alaprecept
Hozzávalók (6-8 adaghoz)
- 1,5 kg csirkés alap (farhát, nyak, szárny, combcsont vegyesen) vagy marhalábszár + csont
- 3,5-4 l hideg víz
- 2 nagy sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zellerdarab és 1 karalábé
- 1 közepes vöröshagyma héjastul (megmosva), 3 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom és 1 tv paprika (opcionális)
- 10-12 szem egész fekete bors, 2 babérlevél
- zellerzöld, petrezselyemzöld, só
Elkészítés
- A húst és csontokat nagy lábasba teszed, felöntöd hideg vízzel, közepes lángon melegíteni kezded. Amint feljön a hab, szűrőkanállal óvatosan leszeded.
- Hozzáadod a megtisztított, nagy darabokra vágott zöldségeket, a héjas egész hagymát, fokhagymát, fűszereket és a zöldeket.
- Csak nagyon gyöngyözve főzöd 2,5-3 órán át. Nem szabad forrnia, különben zavaros lesz. Közben kóstolod, finoman sózod.
- Leszűröd: külön tálba megy a tiszta leves, külön a zöldség és a hús. Forrón cérnametélttel vagy csigatésztával tálalod, a húst és zöldséget külön tálban adod mellé.
Almaleves krémesen
Hozzávalók (4-6 adaghoz)
- 1 kg savanykás alma (pl. jonatán), meghámozva, kockázva
- 1,2 l víz
- 2-3 ek cukor vagy méz (ízlés szerint)
- 1 rúd fahéj, 4-5 szem szegfűszeg
- 1 bio citrom héja és 1-2 ek citromlé
- 2 dl főzőtejszín vagy 1,5 dl tejföl
- 1 ek étkezési keményítő
- csipet só, 1 cs. vaníliás cukor (opcionális)
Elkészítés
- Az almát a vízzel, a fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal és csipet sóval feltéve puhára főzöd 10-12 perc alatt.
- A tejszínt a keményítővel simára kevered (ha tejfölt használsz, kevés forró levessel hőkiegyenlítesz), beleöntöd a levesbe, egyet rottyantasz.
- Citromlével, cukorral vagy mézzel beállítod az ízét. Részben pürésítheted botmixerrel, így selymesebb lesz, de maradhatnak benne almadarabok is. Melegen és hidegen is kiváló.
Daragaluska leves puha galuskával
Alapléhez
- 1-1,5 l leszűrt húsleves (használd az előző receptből), vagy gyors zöldségleves alap (víz + sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, só)
Daragaluskához
- 1 nagy tojás
- 70 g búzadara
- 1 ek puha vaj
- 1 csipet só, csipet őrölt bors
- késhegynyi szerecsendió (opcionális)
- finomra vágott petrezselyem a végére
Elkészítés
- A tojást a puha vajjal kézi habverővel elkevered, beleforgatod a búzadarát, sót, borsot (és a szerecsendiót). 10-15 percet pihenteted, hogy a dara felvegye a nedvességet. Tudtad? A puha, levegős daragaluska titka itt a vaj. Ez teszi az egészet légiesség, könnyeddé.
- Az alaplevet gyöngyözve forrásban tartod. Teáskanállal kiszaggatod a galuskákat, és nagyon lassan, épp csak gyöngyözve főzöd 10-12 percig. Először egyet próbálj: ha szépen feljön és belül is átfő, jó az állag.
- A végén megszórod finomra vágott petrezselyemmel. Tálalhatod sárgarépakarikákkal is, amelyeket külön, roppanósra főzöl a levesben. Ezt szeletelheted karikára vagy vághatod akár juliennere is.
Ezekkel a vasárnapi ebéd biztos ponttá válik a családban. A lassan készülő húsleves hozza az otthon ízét. Az almaleves játékos, könnyed fogásként frissí. A daragaluska leves pedig a tökéletesen puha galuskákkal teszi teljessé a menüt. Jó főzést!












