hétvégi húsleves

3 tökéletes leves vasárnapi ebédhez

A klasszikus vasárnapi ebéd egyik fő alappillére egy jó leves. Ez lehet egy lassan főtt, aranyló húsleves, egy illatos, krémes almaleves a desszert hangulatáért, és egy könnyű daragaluska leves, ahol a puha galuskák vannak a középpontban.

Íme 3 recept, amivel biztosra mehetsz.

Húsleves alaprecept

Hozzávalók (6-8 adaghoz)

  • 1,5 kg csirkés alap (farhát, nyak, szárny, combcsont vegyesen) vagy marhalábszár + csont
  • 3,5-4 l hideg víz
  • 2 nagy sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zellerdarab és 1 karalábé
  • 1 közepes vöröshagyma héjastul (megmosva), 3 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom és 1 tv paprika (opcionális)
  • 10-12 szem egész fekete bors, 2 babérlevél
  • zellerzöld, petrezselyemzöld, só

Elkészítés

  1. A húst és csontokat nagy lábasba teszed, felöntöd hideg vízzel, közepes lángon melegíteni kezded. Amint feljön a hab, szűrőkanállal óvatosan leszeded.
  2. Hozzáadod a megtisztított, nagy darabokra vágott zöldségeket, a héjas egész hagymát, fokhagymát, fűszereket és a zöldeket.
  3. Csak nagyon gyöngyözve főzöd 2,5-3 órán át. Nem szabad forrnia, különben zavaros lesz. Közben kóstolod, finoman sózod.
  4. Leszűröd: külön tálba megy a tiszta leves, külön a zöldség és a hús. Forrón cérnametélttel vagy csigatésztával tálalod, a húst és zöldséget külön tálban adod mellé.

Almaleves krémesen

Hozzávalók (4-6 adaghoz)

  • 1 kg savanykás alma (pl. jonatán), meghámozva, kockázva
  • 1,2 l víz
  • 2-3 ek cukor vagy méz (ízlés szerint)
  • 1 rúd fahéj, 4-5 szem szegfűszeg
  • 1 bio citrom héja és 1-2 ek citromlé
  • 2 dl főzőtejszín vagy 1,5 dl tejföl
  • 1 ek étkezési keményítő
  • csipet só, 1 cs. vaníliás cukor (opcionális)

Elkészítés

  1. Az almát a vízzel, a fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal és csipet sóval feltéve puhára főzöd 10-12 perc alatt.
  2. A tejszínt a keményítővel simára kevered (ha tejfölt használsz, kevés forró levessel hőkiegyenlítesz), beleöntöd a levesbe, egyet rottyantasz.
  3. Citromlével, cukorral vagy mézzel beállítod az ízét. Részben pürésítheted botmixerrel, így selymesebb lesz, de maradhatnak benne almadarabok is. Melegen és hidegen is kiváló.

Daragaluska leves puha galuskával

Alapléhez

  • 1-1,5 l leszűrt húsleves (használd az előző receptből), vagy gyors zöldségleves alap (víz + sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, só)

Daragaluskához

  • 1 nagy tojás
  • 70 g búzadara
  • 1 ek puha vaj
  • 1 csipet só, csipet őrölt bors
  • késhegynyi szerecsendió (opcionális)
  • finomra vágott petrezselyem a végére

Elkészítés

  1. A tojást a puha vajjal kézi habverővel elkevered, beleforgatod a búzadarát, sót, borsot (és a szerecsendiót). 10-15 percet pihenteted, hogy a dara felvegye a nedvességet. Tudtad? A puha, levegős daragaluska titka itt a vaj. Ez teszi az egészet légiesség, könnyeddé.
  2. Az alaplevet gyöngyözve forrásban tartod. Teáskanállal kiszaggatod a galuskákat, és nagyon lassan, épp csak gyöngyözve főzöd 10-12 percig. Először egyet próbálj: ha szépen feljön és belül is átfő, jó az állag.
  3. A végén megszórod finomra vágott petrezselyemmel. Tálalhatod sárgarépakarikákkal is, amelyeket külön, roppanósra főzöl a levesben. Ezt szeletelheted karikára vagy vághatod akár juliennere is.

Ezekkel a vasárnapi ebéd biztos ponttá válik a családban. A lassan készülő húsleves hozza az otthon ízét. Az almaleves játékos, könnyed fogásként frissí. A daragaluska leves pedig a tökéletesen puha galuskákkal teszi teljessé a menüt. Jó főzést!

Burgerhouse
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.